בלוג. מאמרים, טיפים מקצועיים ועדכוני רגולציה בתחומי הנהלים וניהול המסמכים.

5 אתגרים גדולים של הטרנספורמציה הדיגיטלית

ירון פלח

5 אתגרים גדולים של הטרנספורמציה הדיגיטלית

ירון פלח


זה היה בסוף שנות ה-60. מה שיהפוך בסופו של דבר לאינטרנט החל להתגבש.
עשרות שנים מאוחר יותר, הרשת, שנבעה מפרויקט בתוך משרד ההגנה האמריקני, היא כמו יקום מקביל.

זה המקום בו מיליארדי אזרחים ברחבי העולם מדברים ועוסקים בפעילויות פנאי. זה גם "הבית" של מיליוני חברות ועסקים – אבן הפינה של הכלכלה הדיגיטלית החדשה.

אנשים הבינו מהר מאוד שמה שהיה אנלוגי ועם נוכחות פיסית יהפוך למיותר עם בוא האינטרנט. מידע מועבר כעת באופן אלקטרוני. לפתע נעשה אפשרי לבצע מחקרים באמצעות מנועי חיפוש רבי עוצמה כמו גוגל, הנמצאת בכל מקום. תועלות אלו משכו יותר ויותר משתמשים במהלך השנים, ולא רק אנשים: חברות, מוסדות ואפילו מדינות.

אבל לא כולם הלכו באותו קצב. יצירתה של כלכלה דיגיטלית גלובאלית אמיתית הדגישה את אי השוויון ברחבי העולם, שכן מדינות עשירות יותר מיצבו עצמן כדי לנצל את כל יתרונות הדיגיטל, ואחרות, עם פחות משאבים, נותרו מאחור.

לכן, הטרנספורמציה הדיגיטלית העלתה מספר אתגרים. בואו נציין כמה מהם.

הכלכלה הדיגיטלית החדשה. מדהימה כשם שהיא מאתגרת

חוסר אוריינות דיגיטלית

עם התקדמות העולם הדיגיטלי, יכולות מסוימות קיבלו משקל, בעוד שאחרות התיישנו לחלוטין. הופעת הדואר האלקטרוני הייתה "הפרעה" עבור חברות הדואר המסורתיות, כמו ש-Uber הייתה עבור המוניות.

המעבר לפורמט דיגיטלי דורש לימוד מיומנויות חדשות, שלא לכולם יש גישה אליהן. בחברה שבה שירותים ציבוריים רבים עברו באופן מלא לאינטרנט (כגון הגשת טפסי מס במדינות מסוימות או משיכת כסף מכספומט במקום בדלפק הבנק), אלה שמתנגדים לשינוי, או שאין להם גישה למשאבי למידה נאותים, מתמודדים עם קשיים רבים יותר ויותר בחיי היומיום שלהם.

בהקשר זה, חוסר האוריינות הדיגיטלית הופך לבעיה במספר מדינות בהן הטרנספורמציה נמצאת בשלב מתקדם יותר של בשלות.

הופעת איומים חדשים

בימים עברו, ריגול תעשייתי היה עניין לקולנוע. בימים אלו, זה עניין שבשגרה. בעוד שהקישוריות יצרה יתרונות גדולים בתחומים רבים, מספר שחקנים זדוניים מיקמו עצמם כדי לנצל זאת.

אזרחים, מדינות ועסקים חשופים כעת להונאה ואיומים ברמה חסרת תקדים. לחיצה שגויה על קישור עלולה להניב הפסדים של מיליונים. תוכנות ריגול ארגוני או בחסות המדינה יכולות להישאר חבויות בשרתי החברה במשך שנים, אם לא עשורים.

התפשטות נגיף הקורונה (Covid-19) הדגישה עוד יותר את הפרדיגמה הזו. לאחר שמיליוני עובדי משרד נשלחו הביתה במרץ 2020, חברות החלו לאבד את השליטה על האבטחה באתרי המחשוב שלהן. מספיק מחשב נגוע אחד בבית כדי לגרום לבעיות אבטחה חמורות בחברה ואצל קבלני המשנה שלה.

מהירות הטרנספורמציה הדיגיטלית הפתיעה רבים. הגעתם של מטבעות קריפטוגרפים ופיתוח עולם הקריפטו – ומה שנקרא Web 3.0 – היו המקור לחדשנות רבה, אך גם להונאות מתוחכמות, שתופסות את אלה שלא נזהרים.

ובעידן של מתחים גיאופוליטיים בין מעצמות גדולות, כמו ארה"ב, סין ורוסיה, מלחמת הסייבר עולה לרמה חדשה לגמרי. החדשות עמוסות מקרי פריצה שהשאירו חשבונות בנק גדולים – ריקים, תשתיות ציבוריות קריטיות מנוטרלות או צנטריפוגות ההעשרה הגרעיניות של איראן מסתובבות כל כך מהר שהן משמידות את עצמן (חפשו Stuxnet).

מערכות מדור קודם Legacy Systems

חברות ותיקות רבות מסתמכות כבר עשרות שנים על מערכות מיושנות, כבדות ומסורבלות (legacy software). הטרנספורמציה הדיגיטלית המהירה גרמה למערכות אלו להפוך לגורם מעכב. ההסתגלות למערכות אלסטיות ומודולריות, המאפשרות התאמות כמעט בזמן אמת, הפכה לקריטית כדי לשרוד.

הופעתם של חברות שירותי הענן הגדולות (hyperscalers) הפכה את חדרי השרתים הענקיים, המלאים במדפי שרתים בתוך המטה של ​​החברות, למיותרים עבור חברות קטנות ובינוניות רבות, ואפילו עבור כמה ארגונים גדולים. פתרונות ענן במיקור חוץ הם כעת שם המשחק, הודות לרשתות סיבים אופטיים מתקדמות ותשתיות אחרות שנפרסו ברחבי העולם.

אבל כובד משקלם של המערכות הוותיקות אינו מורגש רק בתפעולן של המערכות. התפרצות נגיף הקורונה הוכיחה את הצורך להסתגל במהירות בעולם המשתנה ללא הרף (מפעלי טקסטיל החלו לייצר מסכות בתוך שבועות מהתפרצות המגיפה, למשל).

זו הסיבה שמספר חברות תעשייתיות כבר מנצלות את היתרונות של 5G, הדור החמישי של רשתות סלולריות. 5G מאפשר לחברות להסיר את סבך הכבלים הקיים במפעלים. לפיכך, טכנולוגיית רשת מתקדמת זו מבטיחה לחולל מהפכה ברצפות המפעל, ולאפשר שינויים מהירים ודרסטיים בקו הייצור.

חברות שלא מסתגלות, מפסידות במירוץ, מאבדות את היתרון התחרותי – ומתות.

חברות צריכות להסתגל יותר ויותר לכלכלה הדיגיטלית

מחסור במשאבים

העולם עומד כעת בפני שני מעברים גדולים: הדיגיטלי והאקלים. מנהלים ופוליטיקאים מעולם לא נשאלו כל כך הרבה שאלות. מהכשרת עובדים ועד שכירת שירותי אבטחת סייבר, דרך דיגיטציה של מה שעדיין לא דיגיטלי ופרישה של מערכות ישנות, התקציבים צריכים להימתח לרמה חסרת תקדים, ולפגוע בתשואות של בעלי המניות.

זו לא רק בעיה של עולם העסקים. ברמת המדינה, ממשלות בימינו צריכות לכלול בתקציבי המדינה סכומים גבוהים עבור דיגיטציה של שירותים ציבוריים. יותר ויותר אזרחים דורשים זאת: למה ללכת לסניף כשאפשר לעשות הכל באינטרנט, בישיבה על הספה?

הנקודה היא – לפנינו שתי טרנספורמציות גדולות (מצב החירום האקלימי יעלה כנראה סכום כסף גדול עוד יותר במהלך 30 השנים הבאות). ייתכן שחלק מהמחלקות הקשורות לליבה העסקית יהיו חסרות מימון.

הבוס שלך יכול להחליט לא להשקיע בטרנספורמציה הדיגיטלית של החטיבה שלך, כדי לא להסיט משאבים מהחלק של העסק שבאמת מייצר הכנסות. אבל אז החברה עלולה להחמיץ את רכבת העתיד.

ארץ הענקים

האתגר האחרון הוא – חלוצי הכלכלה הדיגיטלית הפכו כל כך גדולים עד שבסופו של דבר הם שלטו בכל התחום, ודחפו את העולם לסביבה של "מנצח לוקח הכל":

  • גוגל ופייסבוק – בפרסום
  • אמזון – בסחר אלקטרוני
  • AWS, גוגל ומיקרוסופט – בשירותי ענן
  • אפל, ואנדרואיד של גוגל – במכשירי צריכה ו"כלכלת האפליקציות"


חלקם מרגישים לחברות ממש כמו מסים. לדוגמה, מותג שאינו מפרסם בפייסבוק עומד בפני הסיכון שלקוחות לא "ידפקו על דלתו", באותו אופן שבו סוחר באינטרנט עלול להישאר ללא אלטרנטיבה לזירת המסחר של ג'ף בזוס.

חלק מהחברות כבר מקדמות פגישות ארגוניות ב-VR, וחוסכות עלויות נסיעה

לסיכום

האתגרים של הטרנספורמציה הדיגיטלית משתנים בהתאם למי ששואל. אבל המציאות הזו אינה גורמת רק נזק. להיפך.

הטרנספורמציה הדיגיטלית היא סוג כזה של הזדמנות שצצה רק פעם במאה. מי שמסוגל להסתגל יקבל בתמורה שוק חדש של מיליוני לקוחות פוטנציאליים. ובמגזרים מסוימים, הדיגיטציה תגרום לחיסכון רב בעלויות (למה לנהל אלפי חנויות פיזיות כשאפשר לשכור מחסן ולרכז את העסק בחנות וירטואלית?)

העולם משתנה. כל אחד יחליט באיזה צד של ההיסטוריה הוא רוצה להיות.

פורסם: 13/12/2021

הוספת תגובה